Asocieri de bere cu mâncare la Bistro GUXT
Tort de ciocolată, cafea și migdale cu bere Barista Chocolate Quad

Tort de ciocolată, cafea și migdale cu bere Barista Chocolate Quad este o asociere surprinzătoare.
Puțină lume știe că berea se poate asocia cu mâncarea. Și mai puțină își poate imagina că deserturile, unele dintre ele fiind imposibil sau foarte greu de asociat cu vinul, merg perfect cu berea. Bistro GUXT vă poate oferi câteva experiențe culinare interesante și surprinzătoare, căci fiecare dintre deserturile prezente în meniul nostru are un partener perfect în cel puțin una dintre berile noastre.

Astăzi vreau să vă prezint un astfel de exemplu. Poate cel mai apreciat dintre deserturile noastre este tortul de ciocolată, cafea și migdale, ornat cu amaretti, mici fursecuri cu aromă frumoasă de migdale amare. Gustul tortului oferă note de ciocolată, cafea, caramel și migdale; tortul este onctuos (acoperă gura cu un strat catifelat și alunecos datorat cremei), cu postgust lung și persistent. Este un desert excelent echilibrat, sățios și delicios.

I-am alăturat o bere stil Quadrupel, provenită de la Brouwerij Van Honsebrouck (Belgia), denumită Kasteel Barista Chocolate Quad. Cu o concentrație alcoolică volumetrică de 11%, este o bere corpolentă și îndeajuns de robustă ca să țină piept tortului.

Cele două componente ale asocierii noastre, tortul și berea, parcă au fost făcute unul pentru cealaltă… sau invers. Berea are o aromă plăcută de cafea și ciocolată, cu note de caramel, cu note fine de aluat copt, cu un echilibru perfect de dulceață cu amăreală. Să nu vă închipuiți cumva că este brasată cu vreun adaus de cafea sau ciocolată; aceste note aromatice provin din malțurile prăjite și din felul în care sunt combinate între ele. Este o bere cu adevărat uimitoare.
Gustul său este un fel de replică a aromei, căci oferă aceleași note de cafea, caramel și ciocolată, plus note fine de biscuiți, ca și un echilibru foarte bun de dulceață și amăreală, ambele ponderate exact atât cât trebuie. Alcoolul, deși important cantitativ, este foarte bine integrat și nu se simte pregnant nici măcar în postgust.

Datorită carbonatării berea poate curăța papilele gustative, învelite în grăsimea provenită de la crema tortului, astfel că desertul devine mult mai light și mai ușor de mâncat. Notele de cafea și ciocolată ale berii își găsesc ecou în cele ale cremei tortului, iar cele de aluat copt în cele ale blatului. Combinația de dulceață și amăreală a berii este și ea o replică gustativă perfectă la cea oferită de tort.
Fursecurile cu aromă de migdale amare se regăsesc și ele în amăreala berii, dar și în notele de biscuiți și de pâine prăjită aduse de aceasta.

Berile stil Quadrupel mai au o caracteristică generală: prezintă în gust și aromă note de fructe negre (stafide, prune uscate, smochine și curmale uscate, cireșe și vișine negre, marmeladă de prune etc.). La Kasteel Barista Chocolate Quad aceste note sunt foarte fine, abia perceptibile din cauza aromelor principale, cele de cafea și ciocolată. Cu toate acestea, chiar dacă doar subliminal, ele sunt sesizate de degustător.
Capacitatea ciocolatei de a se combina cu fructele este uimitoare, iar aceste note fructate ale berii nu fac altceva decât să ofere o calitate în plus asocierii dintre tortul nostru de ciocolată, cafea și migdale cu berea Barista Chocolate Quad.

Am avut puterea de a convinge câțiva mari iubitori de vin să încerce această combinație de bere cu desert și mă simt mândru de faptul că au rămas cu toții surprinși de cât de bine a funcționat asocierea.

Dacă sunteți curioși și deschiși spre a încerca lucruri noi, vă invităm să ne vizitați și să încercați asocierile noastre de bere cu mâncare. Ați putea avea parte de numeroase surprize plăcute.