Torres Imperial Brandy Hors d’Age – digestivul perfect

Trebuie să reîntăresc, de la bun început, afirmaţia din titlu: Torres Imperial Brandy Hors d’Age este un digestiv perfect. Aceasta înseamnă că sunt convins de ceea ce vă spun şi, după cum veţi vedea mai jos, am şi argumente.

După părerea mea, este de dorit ca o cină să nu facă doar oficiul de a ne hrăni. Este sfârşitul zilei şi avem nevoie nu doar de hrană, ci şi de relaxare. Un bun digestiv este pentru mulţi o ocazie de a se relaxa în compania unei băuturi de calitate, eventual într-o companie plăcută. La Bistro GUXT încercăm să oferim aceste condiţii.
În meniul nostru de băuturi există mai multe opţiuni: câteva beri mai tari şi foarte gustoase, whisky-uri scoţiene single malt, romuri caraibiene, vodcă rusească, palincă de-a noastră, dar şi două brandy-uri cu un excelent raport preţ-calitate.

Ce este un brandy?

Mai întâi vreau să lămuresc ce este acela un brandy. Este, ca şi coniacul, o băutură distilată din vin, doar că denumirea „coniac” poate fi folosită numai de acele distilate care sunt produse în regiunea franceză Cognac, aşa cum Armagnac este utilizată doar de distilatele produse în regiunea franceză cu acelaşi nume. În restul lumii, se folosesc termeni ca „vin ars” sau „brandy”.

Ele provin din Spania şi sunt produse de Bodega Torres. Torres Imperial Brandy Hors d’Age este preparat prin distilarea vinului obţinut din struguri Parellada şi Ugni Blanc. Distilarea este dublă şi se face în vase de cupru. Este un brandy învechit timp de 20 de ani în sistem Solera, în butoaie de stejar din Limousin, care îi oferă culoarea chihlimbarie şi un gust complex.

Cum se învecheşte acest coniac?

Solera este un sistem de învechire a băuturilor (se aplică nu doar la brandy-uri, ci şi la whisky, vin, bere, rom, coniac etc.) care presupune amestecarea distilatelor din ani diferiţi, astfel ca produsul finit să conţină fracţii de distilat de vârste diferite, cu o vârstă medie crescând pe măsură ce procesul continuă ani şi ani.

Acest proces are loc în rânduri suprapuse de butoaie, în fiecare an o cantitate din randul superior de butoaie fiind transferata în butoaiele din rândul inferior. Sistemul permite ca în fiecare rând de butoaie, să se găsească “porţii” de rom cu diferite varste. Unul dintre avantajele metodei este complexitatea şi “rotunjimea” gustului obţinute prin amestecarea de romuri cu vârste şi caracteristici organo-leptice diferite. Fracţiile de brandy, distilate în diferiţi ani, sunt alese cu mare grijă, punându-se accent pe gust şi aromă. Detalii despre procedură puteţi găsi aici.

Torres Imperial Brandy Hors d’Age este un digestiv perfect datorită gustului şi aromei sale. Aroma acestui brandy este complexă. Prezinta accente de fructe uscate şi nucă, precum şi note mai fine de mirodenii (vanilie, scorţişoară şi nucţoară). Gustul este intens, perfect echilibrat, catifelat şi complex, cu alcoolul foarte bine integrat. Postgustul este lung şi puternic, durând câteva zeci de secunde. Este un brandy aristocratic, lucrat cu mare meşteşug.

Torres Imperial Brandy Hors d’Age este un digestiv perfect şi pentru că are gust mai bun şi mai complex, ca şi o aromă mai fină, decât multe dintre distilatele care au dreptul să se numească Armagnac sau Cognac, iar raportul său preţ-calitate este imbatabil.

Detalii despre preţul acestui excelent brandy găsiţi în meniul nostru de băuturi.

Tag: Torres Imperial Brandy Hors d’Age