St. Feuillien Grand Cru este o bere brasata de Brasserie St. Feuillien, in Belgia. „Grand cru” este un termen folosit, intr-un context neoficial, in asociere cu unele produse, mai ales bere, whisky, cognac si chiar ciocolata, pentru a desemna un produs de mare calitate, elaborat si complex, produs in cantitati limitate.

St. Feuillien Grand Cru merita cu prisosinta acest apelativ, caci este cu adevarat o capodopera lichida. Este diferita de multe alte beri belgiene ce apartin acestui stilului belgian strong golden ale prin faptul ca este brasata fara vreun adaus de mirodenii. In schimb, sunt folosite, dupa cum declara producatorul, hameiuri de cea mai buna calitate, in special Styrian Golding.
Caracterul hameiat este subliniat de procedeul dry hopping de folosire a hameiurilor nu doar pentru amareala, in timpul fierberii, ci si in perioada de maturare, pentru aroma.

Berea are o concentratie alcoolica de 9,5% si o culoare galbena-aurie, limpede si stralucitoare, foarte atractiva. Capul de spuma alba si fina nu este foarte bogat, dar are o persistenta remarcabila. Este, bineinteles, o bere refermentata in sticla.

Producatorul o caracterizeaza ca bière extra-blonde de dégustation, si chiar are dreptate. Chiar in timp ce scriu aceste randuri am in frumosul pahar provenit de la producator, o bere extra-blonda, cu o complexitate deosebita, corpolenta, dar si rafinata, potrivita perfect pentru a fi degustata pe indelete, strop cu strop. Cu toate acestea, nu-i sade deloc rau nici alaturi de o gama relativ bogata de preparate culinare.

Aroma este putin surprinzatoare. Se simte imediat caramelul, dublat de o amareala fina si, parca, venind cu note fine de rasina de pin, apoi se pot decela note de paine, note de fructe cu pulpa alba, ca piersici si banane, dar si citrice, ca grapefruit si limeta. Sunt in buchet si note de lemongrass, ca si note de mirodenii, in special coriandru. Da, berea este brasata fara adaus de mirodenii, dar drojdiile isi fac datoria si vin cu aromele lor de mirodenii si fructe exotice. Mai pot decela note fine de fan si de ierburi aromate, desi nu ma simt in stare sa le numesc cu certitudine. Este o aroma fina si complexa, rafinata si aproape delicata.

Gustul vine cu o complexitate similara. Din nou, avem de-a face cu o bere la care gustul replica bine aroma. Regasim aceleasi note de caramel, paine, fructe, mirodenii si ierburi aromate. Debuteaza amarui-dulce si sfarseste dulce-amarui, cu puternice note fructate.

Carbonatarea destul de moale insoteste o corpolenta robusta si o senzatie gustativa cremoasa, catifelata, usor lipicioasa. Alcoolul este superb integrat, aproape ca nu-l simti, bine mascat, decat in postgust, acesta completand tabloul aromatic si cu note fine minerale.

Este in opinia mea o bere exceptionala, de mare finete, perfect echilibrata, complexa si rafinata, dar afisand si o corpolenta de invidiat, lucru care o face sa se poata inclusiv cu preparate culinare cu gusturi puternice si robuste. Am in pahar (care acum este aproape gol, ocazia cu care remarc faptul ca St. Feuillien Grand Cru nu are spuma aderenta, adica nu lasa dantele pe peretii paharului) o bere aproape perfecta. Una dintre cele cateva pe care le percep ca fiind aproape perfecte si care ma bucura ori de cate ori le gust.

Aceasta bere este recomandata in meniul nostru pentru a fiservita alaturi de:
Pui picant cu sos de arahide si orez
Salata de caracatita