Succesul unui restaurant depinde de foarte multe lucruri. Pe cele mai multe dintre ele sper că le-am descoperit deja în cele 16 luni de când funcționăm, iar unul dintre acestea este calitatea ingredientelor folosite în bucătărie. Nici chiar un bucătar genial nu-și poate etala în totalitate talentul dacă este forțat să lucreze cu ingrediente de slabă calitate.
Acesta este motivul pentru care facem tot posibilul pentru a avea acces frecvent și constant la ingredientele de care avem nevoie.

Unul dintre punctele noastre de forță este constituit de deserturile preparate în bucătăria de la Bistro GUXT. Și asta nu doar fiindcă bucătarul nostru, Costel Clipescu, este talentat și inventiv, ci și pentru că este ajutat de ingrediente.

Scorțișoara din Sri Lanka (insulă respectivă este, de fapt, patria de origine a acestei mirodenii), pe care o primim sub formă de suluri groase cât un deget, formate din foițe subțiri, sub 1 milimetru grosime (cu adevărat „scorțișoară”, și nu „scoarța” pe care o găsiți în mod obișnuit pe piață), de culoare maronie, lungi de circa 17-18 cm.

Aroma scorțișoarei din Sri Lanka sa nu este explozivă, nici măcar puternică. Este fină, complexă, cu note abia simțite picante, de tutun și de lemn parfumat. Mărturtisesc că atunci când am mirosit-o pentru prima dată am fost surprins. Mă așteptam la o aromă pregnantă, care să se simtă de la câțiva metri distanță. Ei bine, nu a fost așa și, după o primă dezamăgire, care a durat însă doar câteva secunde, am fost încântat atunci când am mirosit-o de aproape.

Dacă aroma se lasă mai greu descoperită, gustul este fantastic din prima secundă. Este puternic, cu note dulci-amărui-picante, cu un postgust lung și intens, care îți gâdilă puțin limba. În plus, „bețele” de scorțișoară se macină ușor, iar aroma pudrei astfel obținute se simte, într-adevăr, de la câțiva pași.

La gătit nu lasă îm gură acea senzație prăfoasă, caracteristică scorțișoarea din supermarketuri. Ca să fim cu totul cinstiți, aceea nici măcar nu este scorțișoară adevărată, ci cassia, obținută de la o variantă a arborelui de scorțișoară care crește în China și Vietnam, ca și alte țări sud-est Asiatice.

Suntem foarte satisfăcuți de produsul din Sri Lanka, așa cum sunt clienții noștri de tarta răsturnată de mere caramelizate, o interpretare a celebrei tarte Tatin, pe care noi o aromatizăm, printre altele, cu scorțișoară de cea mai bună calitate.

Pentru cei dornici să afle mai multe amănunte despre scorțișoară, începând cu istoria ei și terminând cu utilizările în bucătărie, iată un link ce s-ar putea dovedi folositor.

Dacă sunteți curioși de unde am cumpărat acest tip de scorțișoară, vă spun că am un furnizor ce poate oferi multe ingrediente și ustensile de bucătărie de foarte bună calitate.