Saison si salata de caracatita din meniul nostru fac casa buna impreuna si formeza o asociere de bere cu mancare perfecta.

Video – Asocieri de bere cu mâncare la Bistro GUXT

Saison si salata de caracatita

Berile stil Saison sunt beri traditionale, rustice, preparate sete de ani de fermierii si berariile mici din provincia valona Hainaut. Vremea lor de glorie si maxima popularitate a fost pe la 1850. La origine erau beri de zi cu zi, pe care toate familiile din zona le beau de sete si pentru a tine companie bucatelor servite la masa. Erau beri usoare, racoritoare si hranitoare si in acele timpuri ajunsesera la fel de importante ca laptele, branza si painea. Nu puteau lipsi din casa si erau prezente la fiecare masa, de la micul dejun la cina.
Saison si salata de caracatita este o asociere excelenta care se datoreaza in special versatilitatii uimitoare a berilor brasate in stil saison.
Sunt beri de culoare deschisa, galbena-portocalie, cu o concentratie alcoolica de circa 6,5%, de corpolenta medie si cu o carbonatare vivace. Aroma lor prezinta note de paine, miere, caramel, mirodenii (coriandru in special, dar si piper, cuisoare, ienibahar), note usor acrisoare, florale, fructate, de rasina de pin, fan etc. Gustul lor este foarte placut, cu note de caramel, note amarui si usor rasinoase, note florale, de fructe si de mirodenii.
Combinatia dintre amareala pregnanta, echilibrata cu note de caramel si miere, carbonatarea vie, notele rasinoase si cele de mirodenii face ca aceste beri sa fie incredibil de versatile atunci cand intovarasesc mancarea. As zice ca doar berile germane din grau se pot compara cu ele din acest punct de vedere.

In franceza, saison inseamna “sezon”, cu referire la perioadele climatice ale anului. Sezonul cel mai potrivit pentru aceste beri se afla la sfarsitul iernii si inceputul primaverii. Retineti ca atunci cand acest stil a inceput sa prinda forma, refrigerarea era necunoscuta, aceasta fiind si explicatia sezonalitatii berilor.
Cum am afirmat mai sus, popularitatea acestor beri a fost imensa pana acum 150 de ani, dar astazi sunt aproape necunoscute marelui public. Acum se mai produc in lume doar cateva beri Saison, dar una din tendintele micilor fabrici artizanale de bere este sa redescopere stiluri de bere cu vechime si traditie, iar interesul manifestat pentru unele stiluri de bere aproape uitate, printre care si saison, pare sa prefigureze pentru acestea un viitor promitator.

St. Feuillian Saison, berea folosita in acest video, are 6,5% alcool. Este o bere nefiltrată, nepasteurizată și refermentată în sticlă. I s-a aplicat procedeul dry hopping, prin care i s-a adăugat hamei, pentru aromă, și în stadiul de condiționare. A fost brasată cu un mic adaus de lemn-dulce, o mirodenie care se regăsește în profilul gustativ al berii.
Berea este pâcloasă și are o culoare superbă, aurie cu o tentă ușoară portocalie. Capul de spumă este îmbelșugat, alb fin și cremos, persistent.
Aroma berii este foarte plăcută. Se simt bine caramelul și pâinea, acompaniate de note amărui și rășinoase, note florale și fructate (citrice, pere, mango), precum și note fine de mirodenii (lemn-dulce și coriandru).
Gustul debutează dulce-amărui și relativ lejer, după care berea devine mai corpolentă și oferă note de flori și fructe, note rășinoase, acrioare și de mirodenii. Alcoolul este perfect integrat.
Postgustul este mediu și ca intensitate și ca durată. Este sec și amărui, cun note minerale și acrișoare, parcă și cu un pic de mineralitate.
Berea lasă în cavitatea bucală o senzație ușor uleioasă, dar în același timp una de prospețime.
Este o bere plăcută, lejeră, răcoritoare, ușor de băut și de asociat cu mâncarea.

Salata de caracatita este un preparat simplu, satios si relativ robust, cu influente mediteraneene. Caracatita este gatita mai intai prin fierbere lenta, in apa amestecata cu putin otet si cu mirodenii si ierburi aromate (foi de dafin, boabe de piper si coriandru, cateva fire de cimbru), pana ce se fragezeste. Este apoi lasata sa se raceasca si taiata bucatele, dupa care se combina cu morcovi, ceapa rosie, masline si frunze de patrunjel, toate tocate marunt. Aceasta combinatie se stropeste cu o vinegreta compusa din otet balsamic alb si ulei de masline extra virgin.
Saison si salata de caracatita - video - Bistro GUXT
Saison si salata de caracatita formeaza un cuplu interesant. Ambele componente, atat berea cat si salata, sunt rustice, simple, preparate astfel ca sa pastreze gustul natural al ingredientelor si sa-si atinga scopul: acela de a fi hranitoare si gustoase. Natura si scopul comun sunt un bun punct de plecare pentru a forma o asociere de succes.

Notele amarui si usor rasinoase ale berii isi gasesc un ecou gustativ in notele amarui provenite de la masline si de la patrunjel.
Notele fructate din bere pun in evidenta gustul caracteristic al caracatitei, iar notele de caramel echilibreaza aciditatea vinegretei, necesara de altfel, pentru a contrabalansa satietatea adusa de carnea de caracatita.
Notele florale, introduse in bere in special prin procedeul de dry hopping, vin in completarea celor ierboase provenite de la patrunjel.
Aciditatea usoara si placuta a berii este folositoare, caci formeaza o punte gustativa cu aciditatea vinegretei si eventualul adaus de suc de lamaie.
Carbonatarea vivace a berii (nu uitati, a fost refermentata in sticla) curata bine papilele gustative, lasandu-le proaspete, in asteptarea urmatoarei inghitituri.
Asocierea dintre Saison si salata de caracatita poate fi incercata la Bistro GUXT de luni pana sambata, dupa orele 17:00.

Nota:
Pentru cei ce doresc sa inteleaga mai bine modul in care se pot asocia berile cu mancarea, materialul acesta poate fi folositor.
Cei interesati sa afle detalii despre mirodenia lemn dulce, folosita la brasarea berii St. Feuillien Saison, pot gasi aici un articol lamuritor.
Bistro GUXT mai are in meniu o bere brasata in stilul saison, este vorba despre Paljas Saison.