Confit de rata cu cartofi rumeniti la cuptor

Confit de rata cu cartofi rumeniti la cuptor este una dintre specialitatile noastre si totodata unul dintre preparatele cu cel mai mare succes din meniul nostru.

Confit este rezultatul unui procedeu foarte asemanator cu garnita romaneasca. Principiul este de a gati bucati de rata, gasca, gaina, porc, iepure etc. in grasime. Initial aceasta metoda de a gati carnea a fost una de conservare a ei, pe durata anotimpurilor calde, inainte de aparitia refrigerarii. Necesitatea de a conserva carnea a dus la aparitia unei delicatese, caci un confit este intotdeauna delicios si satios, mai ales in anotimpul rece, cand nevoile organismului pentru o hrana robusta sunt mai mari.
Preparatele de tip confit, desi intalnite in mai multe culturi culinare, inclusiv a noastra, sunt considerate a fi specialitati din sud-vestul Frantei.

Caracteristicile acestei metode de gatit sunt timpii lungi si temperaturile relativ scazute.
Probabil cel mai cunoscut tip de confit este cel din pulpe de rata. Acestea sunt grase, mare parte a grasimii fiind stocata in piele si imediat sub ea. Grasimea ajuta enorm la gatit, caci este nu doar o sursa de gust delicios, ci si extrem de importanta in fragezirea carnii, impiedicand-o sa se usuce si sa devina atoasa.

Pulpele de rata sunt mai intai marinate cateva ore cu sarea noastra speciala (un amestec de usturoi si ceapa uscate, sare, rozmarin uscat, cimbru uscat, piper, boia – pisate foarte fin) si ierburi proaspete aromate (in special cimbru), dupa care sunt gatite lent, la foc mic, in grasime de rata, timp de cateva ore, pana ce devin fragede. Fragezimea se poate testa infigand o furculita intr-una dintre pulpe si incercand sa o scoateti din vasul in care se gateste; in mod normal, trebuie sa cada din furcuita, sub propria greutate.

Pulpele din confit servesc la noi bine rumenite in tigaie, cu piele crocanta si carne foarte frageda, insotite de cartofi aurii, rumeniti la cuptor.

Bauturi recomandate

Bere: Gouden Carolus Classic / Kasteel Donker / Weltenburger Asam Bock
Vin: Corcova Syrah Reserva / Corcova Cabernet Sauvignon, Merlot & Syrah / Balla Geza Burgund Mare