O Hefe Weissbier si pui cu sos picant de arahide reprezinta una dintre asocierile de bere cu mancare propuse in meniul de la Bistro GUXT.

Hefe Weissbier si pui cu sos picant de arahide

Hefe Weissbier reprezinta o categorie de beri traditionale bavareze, nefiltrate, brasate dintr-un amestec de malturi de grau si orz. Prezenta malturilor de grau confera berii o culoare galbena-deschisa, opalescenta si un cap de spuma, alba si fina, imbelsugat si persistent.

Berile bavareze din grau formeaza, probabil, cea mai versatila categorie de beri; ele se pot asocia cu o gama extrem de larga de preparate culinare, de la supe la deserturi. Sunt beri destul de lejere, cu o alcoolemie de circa 4,5 – 5,5%, cu aroma si gust foarte placute, oferind note de paine, miere, note usor acrisoare, banane coapte, fan, cuisoare si, uneori, note foarte fine de fum. Au o amareala ponderata, exact atat cat sa echilibreze notele dulci aduse de malturi. Carbonatarea lor este vivace, corpolenta lejera spre medie, postgustul lung si destul de intens, mai sec, cu note fructate si de mirodenii.
Schneider Weisse TAP 1 este una dintre cele mai bune beri din grau bavareze, fiind brasata intr-o fabrica de bere cu indelungata traditie. Este o antrepriza de familie, fondata in 1872 si aflata deja la a saptea generatie de proprietari. Este o bere befiltrata si refermentata in sticla, una dintre berile cu care ne mandrim si pe care o socotim o bijuterie a meniului nostru de bauturi. Nu este deloc singura, de altfel…
Hefe Weissbier si pui cu sos picant de arahide - Bistro GUXT
Puiul cu sos picant de arahide este un preparat de inspiratie sud-est asiatica, regiune unde sosurile fine si onctuoase, pe baza de lapte de cocos, sunt atotprezente. Arahidele reprezinta o asezonare tipica a acestei regiuni, unde sunt prezente in sosurile special concepute pentru satay, celebrele frigarui (de pui, creveti, porc, vita etc,) care se prepara chiar pe strada, in aproape orice oras din Indonezia, Thailanda, Malaezia etc.

La Bistro GUXT carnea este taiata fasiute fine si este gatita in lapte de cocos asezonat cu pasta de curry rosu thailandez si cu pasta de arahide. Este un preparat delicios, frumos aromat, usor picant, servit cu un topping de ceapa verde tocata, ardei iute tocat si frunze proaspete de coriandru si cu o garnitura de orez cu bob lung, gatit in aburi.

Preparatele asiatice, picante si aromate, sunt o prpoblema pentru vinuri, care nu le pot face fata. Mirodeniile si iuteala prezente in pasta de curry, ca si gustul pregnant, specific, al arahidelor, distorsioneaza taninii vinurilor rosii, facandu-le sa pare amare, si domina copios vinurile albe, facandu-le sa para plate, fara aciditate.
Berea din stilul Weissbier, pe de alta parte, este un partener inascut pentru mancarea asiatica.

Hefe Weissbier si pui cu sos picant de arahide este o asociere devenita clasica printre cei care, ca si mine, iubesc atat mancarea picanta, cat si berea. Notele de mirodenii, cuisoare in special, se leaga perfect de cele aduse de pasta de curry, prezenta in sosul preparatului. Dulceata din bere, prezenta in notele de mkiere si banane coapte, face o buna pereche cu cea adusa de laptele de cocos.
Carbonatarea curata cavitatea bucala de grasimea cu care o inveleste laptele de cocos, iar amareala face ca berea sa fie racoroasa si sa improspateze continuu papilele gustative.

Cele doua componente ale acestei asocieri, berea si mancarea, se cheama una pe alta intr-o succesiune de gusturi si arome care incanta. Totul este perfect echilibrat.

Hefe Weissbier si pui cu sos picant de arahide, desi perfecta, nu este singura asociere de bere cu mancare cu care va puteti delecta la Bistro GUXT. Daca sunteti deschisi spre experiente culinare, daca doriti sa culegeti amintiti care pot deveni memorabile, daca va pace mancarea de buna calitate si daca vreti sa descoperiti berea adevarata si modul in care o puteti asocia cu mancarea, vizitati-ne in Bucuresti, in str. Dimitrie Racovita nr. 37, dupa orele 17:00, de luni pana sambata.