Asocieri de bere cu mâncare la Bistro GUXT:
Creveți picanți cu lapte de cocos și bere Schneider Weisse TAP 1

Creveți picanți cu lapte de cocos și bere Schneider Weisse TAP 1: o asociere deja devenită clasică, cea dintre mâncarea asiatică, picantă și aromată, și berile stil weissbier. Preparatul culinar, parte a meniului de la Bistro GUXT, este unul puternic influențat de bucătăria thailandeză.

Creveții sunt gătiți simplu, prăjiți rapid la foc iute, circa 1 minut, apoi gătiți la foc mai mic, în sosul sosul de lapte de cocos, fără a fi asezonați în mod special. Gustul lor este fin și ușor dulceag, astfel că nu influențeă foarte puternic profilul gustativ al preparatului.

Sosul pe bază de lapte de cocos este aici principalul jucător, fiindcă este asezonat cu picanta pasta de curry roșu thailandeză. Aceasta se obține prin pisarea fină a unei game largi de ingrediente, printre care se numără: rădăcini de coriandru, usturoi, ardei iuți roșii, hașme, creveți uscați, zahăr de palmier, galangal, lemongrass etc.
Gustul și aromele sale pun în evidență finețea creveților; garnitura de orez are rolul de a îmblânzi dinamismul gustativ al sosului și de a aduce consistență preparatului.

Sosul creveților este foarte gustos, cu gust complex. El îmbină dulceața laptelui de cocos cu iuțeală, arome discrete de mirodenii, note citrice de lemongrass, arome specifice de usturoi, hașme, galangal și rădăcină de coriandru, toate provenind din pasta roșie de curry cu care este asezonat.

Garnitura este formată din orez cu bob lung, pufos, cu o intrinsecă dulceață fină și cu aroma fină, specifică orezului Basmati. Este gătit înăbușit, la foc foarte mic, fără amestecare, astfel că boabele sunt întregi și plăcute ochiului.

Schneider Weisse TAP 1 este o weissbier bavareză, adică o bere brasată din malțuri de grâu și orz, nefiltrată, cu o culoare superbă, aurie ușor opalescentă, cu un cap de spumă albă și fină îmbelșugat și persistent.

Berile stil weissbier se numără printre cele mai versatile beri posibile. Se pot asocia aproape cu orice fel de mâncare și pot afirma că rareori se poate găsi un preparat culinar cu care aceste beri să intre în vreun “conflict” gustativ. În cel mai rău caz, asocierea va fi măcar decentă.

Are arome dulcegi de aluat, care fac un ecou gustativ plăcut celor prezente în laptele de cocos, de banane bine coapte, care echilibrează notele iuți și aromate din sos, ca și note fine de cuișoare, care completează aromele picante aduse de pasta de curry.

Schneider Weisse TAP 1 oferă o ușoară aciditate, proprie berilor bavareze din grâu, ca și note foarte discrete de fum. Aciditatea creează o punte de leghătură cu sosul, folosindu-se de notele citrice aduse de lemongrassul conținut în pasta de curry, iar ușoara și discreta notă de fum face același lucru cu notele provenite din prăjirea creveților.

Carbonatarea vioaie a berii curăță frumos cavitatea bucală de grăsimea laptelui de cocos și împrospătează papilele gustative saturate de aromele sosului.

Amăreala berii este discretă, dar reușește să completeze într-un mod mai mult decât fericit întreaga gamă de gusturi oferită de combinația dintre mâncare și bere. Amăreala echilibrează bine dulceața și este responsabilă în bună măsură pentru caracterul răcoritor al berii.

Creveți picanți cu lapte de cocos și bere Schneider Weisse TAP 1 este o combinație care merită încercată. Ambii parteneri sunt foarte gustoși luați separat, dar alăturarea lor vă va oferi o revelație gustativă.

Note:
Pentru detalii privind pasta de curry rosu thailandeza, citiți articolul “Paste de curry thailandeze” de pe blogul “Retetele lui Radu”.
Dacă doriți să aflați mai multe despre laptele de cocos apelați la articolul “Laptele de cocos – ingredient obligatoriu in bucataria sud-est asiatica” de pe acela și blog.
Tot de pe “Rețetele lui Radu” puteți afla unele detalii despre stilul weissbier în articolul “Berea de grâu – Weissbier, Berliner Weisse, Witbier”.

Ca să ne urmăriți mai ușor pe Facebook, apelați la haș-tag-urile #bistroGUXT și #asocieriBereMancare.